Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Γκιουλ: Γυρίστε σπίτια σας. "ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ" ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ.

"ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ" ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Γκιουλ: Γυρίστε σπίτια σας

Νέα σπίθα έντασης φαίνεται ότι ξεπηδά στην Τουρκία καθώς από τη μία οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο πάρκο Γκεζί και από την άλλη ο μέχρι πρότινος διαλλακτικότερος εκπρόσωπος της τουρκικής εξουσίας, ο πρόεδρος της χώρας, Αμπμντουλάχ Γκιούλ, ζητά από τους συγκεντρωμένους «να πάνε σπίτι τους». Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι σε περίπτωση που η δικαιοσύνη κρίνει ότι το πάρκο πρέπει να διατηρηθεί, τότε θα συμμορφωθεί με την απόφαση, ενώ προτίθεται να προχωρήσει και σε δημοψήφισμα.

«Γεύση» από την σκληρή γραμμή στην οποία φαίνεται επί του πρακτέου να παραμένει πιστή η κυβέρνηση πήραν οι διαδηλωτές που τα ξημερώματα του Σαββάτου διαδήλωσαν στην Άγκυρα.

Γκιούλ: Να πάτε στα σπίτια σας
Να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την έναρξη του διαλόγου με την κυβέρνηση κάλεσε τους διαδηλωτές που συνεχίζουν για 19η ημέρα τη διαμαρτυρία τους ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ  Γκιούλ.

Με αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o κ. Γκιούλ χαιρέτισε τον διάλογο που είχαν κυβέρνηση και διαδηλωτές. «Από την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων είχα πει ότι η δημοκρατία μας δοκιμάζεται. Η συνάντηση (του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των διαδηλωτών) και το άνοιγμα δίαυλου διαλόγου είναι δείγμα δημοκρατικής ωριμότητας. Πιστεύω ότι η διαδικασία θα παράξει καλά αποτελέσματα. Τώρα, όμως, όλοι πρέπει να πάνε σπίτια τους» έγραψε ο κ. Γκιούλ.

Διαδηλωτές: Θα παραμείνουμε στο πάρκο Γκεζί
«Θα συνεχίσουμε την αντίσταση για χάρη κάθε αδικίας που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πλατφόρμα αλληλεγγύης Ταξίμ, τα μέλη της οποίας συνάντησαν τον Ερντογάν.

«Την 18η ημέρα της αντίστασής μας, παραμένουμε φύλακες για το πάρκο, την πόλη, τα δέντρα, το μέλλον και την ελευθερία» αναφέρεται στο ψήφισμα της πρωτοβουλίας.

Οι διαδηλωτές τονίζουν, επίσης, ότι θα παρακολουθήσουν από κοντά τη δικαστική έρευνα για τους θανάτους τεσσάρων ατόμων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στις μεγάλες τουρκικές πόλεις.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μάθαμε αυτές τις ημέρες είναι ότι ο αγώνας δεν μπορεί να περιορίζεται από το χώρο και τον χρόνο και ότι θα συνεχιστεί σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της πόλης, της πατρίδας και της ζωής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απόφαση ελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από πολύωρες συζητήσεις για το πως θα διαχειριστούν οι διαδηλωτές τα νέα δεδομένα.

Συγκρούσεις τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Άγκυρα
Για ένα ακόμη βράδυ, η τουρκική αστυνομία έκανε αδιακρίτως χρήση δακρυγόνων ενάντια σε πλήθος διαδηλωτών στην Άγκυρα. Μάλιστα, αν  και  -σύμφωνα με μαρτυρίες επρόκειτο για μια ειρηνική ομάδα διαδηλωτών- οι τουρκικές αρχές έκαναν χρήση και κανονιών νερών εναντίον τους. Με βάση τουρκικά μέσα,  28 άτομα έχουν συλληφθεί.

Προηγούμενη ενημέρωση: 09:23

Οι μελωδίες του πιάνου πλανώνται πάνω από τα συνθήματα των διαδηλωτών και «καθαρίζουν» την πλατεία Ταξίμ από τα χημικά.

Ο Davide Martello έφερε το πιάνο του από τη Γερμανία στην Κωνσταντινούπολη, όπου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μαίνονται για δύο εβδομάδες, γιατί θέλει, όπως λέει, με τη μουσική του να φέρει ηρεμία στην ταραγμένη πλατεία.

Ο νεαρός Γερμανός άρχισε να παίζει την Πέμπτη το βράδυ και συνέχισε για 12 τουλάχιστον ώρες, παίζοντας όλη τη νύχτα κλασσικά κομμάτια.

«Θέλω να παλέψω με το πιάνο μου μέχρι ο Ερντογάν να πει :¨εντάξει, ας μιλήσουμε¨ λέει ο ονειροπόλος μουσικός και φαίνεται ότι η ευχή κάπως έπιασε και την Παρασκευή υπήρχε μια αχτίδα ελπίδας στους διαδηλωτές, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός «πάγωσε» προσωρινά τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί για το έργο.

Και αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ των σχεδίων της κυβέρνησης, ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα.

Back To Top