Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ MALWARE ΓΙΑ ANDROID ΠΟΥ ΥΠΟΚΛΕΠΕΙ ΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ SMS

Ανακαλύφθηκε ένα νέο malware για Android, το οποίο υποκλέπτει τα εισερχόμενα γραπτά μηνύματα του θύματος και τα προωθεί, εν αγνοία του φυσικά, στους εγκληματίες που το δημιούργησαν και το ελέγχουν.

Πρόκειται για το trojan “Android.Pincer.2.origin”, ανακαλύφθηκε από την εταιρεία λύσεων ηλεκτρονικής ασφαλείας Doctor Web και υποδύεται πως είναι πιστοποιητικό ασφαλείας. Μόλις εκτελεστεί, ο χρήστης θα λάβει μία ψεύτικη ειδοποίηση πως το πιστοποιητικό εγκαταστάθηκε με επιτυχία, και κατόπιν δε θα κάνει εμφανή την παρουσία του.


Η εφαρμογή φορτώνεται αυτόματα κατά την εκκίνηση της συσκευής μέσω της υπηρεσίας CheckCommandServices, η οποία τρέχει στο παρασκήνιο. Κατόπιν, συνδέεται σε έναν απομακρυσμένο C&C server και στέλνει όλα τα στοιχεία της συσκευής του κατόχου: το μοντέλο, το σειριακό αριθμό και το IMEI της συσκευής, τον πάροχο της σύνδεσης, τον αριθμό του τηλεφώνου, τη γλώσσα, το λειτουργικό που τρέχει και την διαθεσιμότητα του λογαριασμού διαχειριστή.
Αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της μετάδοσης των πληροφοριών της συσκευής, το πρόγραμμα αναμένει εντολές από τους δημιουργούς του. Μέσω των εντολών που ανακαλύφθηκαν πως υποστηρίζονται, οι εγκληματίες έχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα:
να προωθήσουν μηνύματα σε άλλους τηλεφωνικούς αριθμούς που θα ορίσουν
να υποκλέψουν μηνύματα σε αριθμό που θα ορίσουν
να σταματήσουν τη λειτουργία του προγράμματος
να εμφανίσουν στην οθόνη του θύματος μήνυμα
να αλλάξουν τη διεύθυνση του server που επικοινωνεί το πρόγραμμα

Είναι πάντως ένα ισχυρό παράδειγμα για το πόσο έχουν εξελιχθεί τα κακόβουλα προγράμματα και μία ακόμη υπενθύμιση για να προσέχουμε πάντα τι εγκαθιστούμε και από πού.


Πηγή: e-pcmag.gr
Back To Top