Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΣΕ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟ ΕΓΚΥΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ

Δικαστήριο του Χαρτούμ καταδίκασε μια 27χρονη γυναίκα σε θάνατο επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό, παρά τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να γίνει σεβαστό το δικαίωμά της να επιλέξει θρησκεία. Η νεαρή γυναίκα, έγκυος οκτώ μηνών, κρατείται στη φυλακή σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία ζητεί την άμεση απελευθέρωσή της. «Σας δώσαμε τρεις ημέρες περιθώριο για να απαρνηθείτε τα θρησκεία σας, αλλά επιμείνατε να μην επιστρέψετε στο ισλάμ. Σας καταδικάζω στην ποινή του θανάτου δι” απαγχονισμού», δήλωσε
ο δικαστής Αμπάς Μοχάμεντ αλ Χαλίφα απευθυνόμενος στη γυναίκα με το επώνυμο του πατέρα της που είναι μουσουλμάνους. Η Μαριάμ Γιαχία Ιμπραήμ Ίσαγκ, κατά το χριστιανικό όνομα της γυναίκας, καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις για «μοιχεία» επειδή παντρεύτηκε έναν χριστιανό. Όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφασή του η νεαρή γυναίκα έμεινε ανέκφραστη. Νωρίτερα, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, έπειτα από μια μακρά παρέμβαση ενός μουσουλμάνου ιερωμένου που προσπάθησε να μεταπείσει τη Μαριάμ, η ίδια είπε στον δικαστή: «είμαι χριστιανή».
Περίπου 50 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου κατά της ποινής. «Όχι στην εκτέλεση της Μαριάμ», «Τα θρησκευτικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.

Το δικαίωμα αυτό αναφέρεται στο προσωρινό σύνταγμα του Σουδάν του 2005 καθώς και στα διεθνή κείμενα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμαναν οι πρεσβείες, καλώντας τις δικαστικές αρχές να αντιμετωπίσουν την περίπτωση της Ίσαγκ «με συμπόνια».

Η κατηγορία της «μοιχείας» βασίζεται στο γεγονός ότι η Μαριάμ παντρεύτηκε έναν χριστιανό καθώς βάσει του ισλαμικού νόμου (σαρία) που ισχύει στο Σουδάν μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί άνδρα άλλης θρησκείας.


πηγή triklopodia.gr
Back To Top