Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ

Υποτίθεται ότι τα ΜΜΕ πρέπει να είναι ελεύθερα, δηλαδή να μην ποδηγετούνται από κάποια εξουσία ή κάποια συμφέροντα, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν αντικειμενικά τις πληροφορίες στους πολίτες οι οποίοι θα λάβουν αποφάσεις. Όταν όμως, αυτή η βασική αρχή παραβιάζεται ασύστολα σε βάρος μας, όταν δηλαδή η ελευθερία γίνεται ασυδοσία, τότε
έχουμε υποχρέωση να επέμβουμε.
Ο άνθρωπος είναι ένα βιολογικό σύστημα εισροών και εκροών, δράσεων και αντιδράσεων. Όπως η πρόσληψη τροφής και αέρα δίνει ζωή στον οργανισμό, έτσι και η πρόσληψη πληροφορίας από τον εγκέφαλο, είναι η αναγκαία για τις αποφάσεις και τις κινήσεις, που είναι απαραίτητες στη ζωή. Εάν ο οργανισμός προσλάβει δηλητηριασμένη τροφή ή αέρα θα πεθάνει, εάν ο εγκέφαλος προσλάβει δηλητηριασμένη πληροφορία, θα πάρει αποφάσεις ή θα κάνει κινήσεις σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν των συμφερόντων του οργανισμού.
Εάν για παράδειγμα υπάρχουν πληροφορίες ότι σε συγκεκριμένο μέρος επικρατεί μόλυνση ή κρύβονται ληστές ή υπάρχει ναρκοπέδιο, προφανώς δεν θα μεταβούμε στο μέρος αυτό, έστω και αν οι πληροφορίες είναι ψεύτικες. Όταν αντίστοιχα υπάρχει πληροφορία ότι αν πάρουμε μια συγκεκριμένη απόφαση, αυτή θα μας καταστρέψει, τότε, σύμφωνα με τη λογική, δεν θα πάρουμε αυτή την απόφαση, έστω και αν η πληροφορία δεν είναι αληθινή, πράγμα φυσικά που αγνοούμε. Αυτά τα απλά παραδείγματα δείχνουν ότι, τελικά η σκέψη μας και οι αποφάσεις μας, εξαρτώνται απόλυτα από την πληροφόρηση.
 

Σύμφωνα με βασικό ηθικό, αλλά και συνταγματικό κανόνα, τα ΜΜΕ πρέπει να μεταφέρουν σωστές και αντικειμενικές πληροφορίες, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις. Όταν όμως ένα ΜΜΕ μεταφέρει εσκεμμένα ψεύτικες ή παραποιημένες πληροφορίες για να καθοδηγήσει τους ανθρώπινους εγκεφάλους να πάρουν τις αποφάσεις εκείνες που θέλει το συγκεκριμένο ΜΜΕ, τότε υπάρχει ανηθικότητα και σοβαρότατη παράβαση και το ΜΜΕ αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί και να κλείσει.

Όσο εμείς ανεχόμαστε να μας τροφοδοτούν τα ΜΜΕ με εσφαλμένες ή παραποιημένες πληροφορίες, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι τα δικά μας, τόσο και γινόμαστε συνένοχοι της καταστροφής μας και της καταστροφής της κοινωνίας μας.


πηγή olympia.gr
Back To Top