Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ "ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

Σύμφωνα με τις τελευταίες μνημονιακές δεσμεύσεις, είχε καθιερωθεί από το Νοέμβριο του 2013 το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, ενώ έδινε και τη δυνατότητα μόνο σε καταστήματα έως 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά πολυκαταστήματα να είναι προαιρετικά ανοιχτά.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών εισάγεται πλέον το πιλοτικό άνοιγμα όλων των καταστημάτων (ακόμη και σουπερ-μάρκετ και πολυκαταστήματων) όλες τις Κυριακές του χρόνου στις μεγαλύτερες

τουριστικές περιοχές της χώρας: στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική, τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια, στην Ερμού, αλλά και στη Ραφήνα, όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νομού. Στην Κεντρική Μακεδονία, τα καταστήματα θα επιτραπεί να ανοίγουν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της Τσιμισκή, καθώς και στη Χαλκιδική. Στο Νότιο Αιγαίο, τα καταστήματα θα ανοίγουν στη Ρόδο, στην Κω και στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα διαρκέσει 9 μήνες περίπου μέχρι το Μάρτιο του 2015, οπότε και θα αξιολογηθεί το μέτρο, ενώ φαίνεται ότι η κυριακάτικη λειτουργία θα επιτραπεί σε ολόκληρη τη χώρα άνευ προϋποθέσεων.

Αυτό σημαίνει ότι αφού το μέτρο θα εφαρμοστεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας όπου ο τζίρος είναι εξασφαλισμένος, είναι πολύ πιθανό να κριθεί ως επιτυχημένο. Αυτό θα οδηγήσει στην απόφαση για τη γενικότερη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε ολόκληρη την χώρα, ακόμη και σε περιοχές που δεν απολαμβάνουν τα οφέλη του τουρισμού.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα σουπερμάρκετ θα μπορούν να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές υπονομεύοντας έτσι για μία ακόμη φορά τη λειτουργία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που ήδη βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει, μη μπορώντας να ανταγωνιστούν τα μεγάλα κεφάλαια.

Όσες Κυριακές είχε εφαρμοστεί το μέτρο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος είχε προχωρήσει σε απεργία διαμαρτυρόμενη για το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας, η οποία φέρνει την καταστροφή των μικρομεσαίων καταστημάτων και την εξουθένωση και πλήρη εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων.

Όπως είχαν προειδοποιήσει οι εμποροϋπάλληλοι στόχος της συγκυβέρνησης και των μεγάλων εμπορικών συμφερόντων είναι η ανακατανομή σε βάθος χρόνου του λιγοστού τζίρου από τις μικρές επιχειρήσεις στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, τα μαζικά κλεισίματα μαγαζιών και απολύσεις εργαζομένων, οι εργαζόμενοι ωρομίσθιοι- φθηνοί και απλήρωτοι, όπως και η κυριακάτικη μαύρη εργασία των νέων.


πηγή avgi.gr
Back To Top