Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Ιερέας άφησε την τελευταία πνοή την ώρα της Θείας Λειτουργίας.

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίων Θεοδώρων στην συνοικία της Νέας Πολιτείας στη Λάρισα, ο 91χρονος συνταξιούχος εφημέριος πατέρας Απόστολος Ζαχαριάς.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης αναφέρονται τα εξής:

«Εκοιμήθη εν Κυρίω την Κυριακή της Τυρινής 2 Μαρτίου 2014 μέσα στην θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων της Νέας Πολιτείας στην Λάρισα, ο παλιός και ευλογημένος ιερέας του Θεού του Υψίστου, πρωτοπρεσβύτερος π.Απόστολος Ζαχαριάς, συνταξιούχος εφημέριος της ενορίας του Αγίου Αθανασίου Μαυροβουνίου.
Ο μακαριστός ιερέας γεννήθηκε στο Μαυροβούνι στις 10 Απριλίου του 1923, χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1976, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρό Σεραφείμ και εποίμανε τον λαό του Θεού με την καλοσύνη της καρδίας του, τον ένθεο ζήλο του, την μεγάλη αγάπη του προς την Αγία μας Εκκλησία, το χαμόγελό του, ενώ διέθετε καθαρή και κρυστάλλινη φωνή και γνήσια ποιητική φλέβα, με την οποία μάλιστα συνέγραφε διάφορα ποιήματα θρησκευτικού, πατριωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία εκφωνούσε στις εορτές και τις διάφορες περιστάσεις. Στην ενορία του Μαυροβουνίου υπηρέτησε και ως Ιεροψάλτης επί πολλά συναπτά έτη. Είχε δύο γιούς, τρία εγγόνια και ένα δισέγγονο, τα οποία απέκτησε με την μακαριστή πρεσβυτέρα του, την οποία προ ετών προέπεμψε προς την Βασιλεία των Ουρανών.
Η εξόδιος ακολουθία του ετελέσθει σήμερα το πρωί στις 11.00 από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Μαυροβούνι, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου.»


ΠΗΓΗ:larissanet.gr

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Πηγή
saint.gr

ΝΗΣΤΕΥΕΙΣ; ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ...

Ε ά ν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις.
Ε ά ν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του.
Ε ά ν δεις μια όμορφη γυναίκα, ή έναν όμορφο άντρα, να μην κοιτάξεις.
 

Ας μη νηστεύει μόνον το στόμα… αλλά και το μάτι και η ακοή και τα χέρια και τα πόδια και όλα τα μέλη του σώματος.
Τα χέρια, από την αρπαγή και την πλεονεξία.

Τα πόδια, από τους δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα.
Τα μάτια, να μην πέφτουν λάγνα πάνω σε όμορφα πρόσωπα ούτε να περιεργάζονται τα κάλλη άλλων.
Δεν τρως κρέας;

Τα μάτια σου, ας μη φάνε την ακολασία.
Η ακοή σου, ας μη δέχεται κακολογίες και διαβολές.

Το στόμα, ας νηστεύσει από αισχρά λόγια και λοιδορίες.

Αφού δεν είμαστε σαν τα ζώα, γιατί πρέπει να δαγκώνουμε και να τρώμε τους αδελφούς μας;


Η αληθής νηστεία
Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Μια ευλογημένη και πνευματική σαρακοστή με νηστεία και εν Χριστώ αγάπη να έχουμε αδέρφια!!!
Αληθής νηστεία η των κακών αλλοτρίωσης, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας. Η τούτων ενδεία νηστεία εστίν αληθής ......
Back To Top